«Καμπανάκι» για την παραγωγικότητα σε Ελλάδα και ΕΕ Ημερομηνία:
27/5/2025, 07:16 - Εμφανίσεις: 26
Το ζήτημα της παραγωγικότητας της εργασίας στην ΕΕ την τελευταία πενταετία έχει θέσει υπό διερεύνηση μελέτη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, από τις χώρες του πυρήνα (π.χ.
Γερμανία, Γαλλία) ως και την περιφέρεια (Ελλάδα, Κύπρος, Ισπανία, Ιταλία, Ιρλανδία, Πορτογαλία).
Η μειωμένη παραγωγικότητα της εργασίας στη χώρα μας έχει τονιστεί από πολλούς φορείς (π.χ.
ΣΕΒ, ΕΑΣΕ) ως κεντρική αδυναμία που στέκεται τροχοπέδη στη συνέχιση των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης.
Οπως τονίζει ο ESM, η χαμηλή παραγωγικότητα της εργασίας είναι ένα πρόβλημα που αφορά όλη την ΕΕ.
«Η ανάλυση των δεδομένων αναδεικνύει μια συνεχόμενη μείωση της παραγωγικότητας της εργασίας σε όλη την ευρωζώνη, με την επιβράδυνση να γίνεται εντονότερη την τελευταία δεκαετία» τονίζει η μελέτη.
Επομένως, η όποια αύξηση της παραγόμενης αξίας δεν οφείλεται σε αύξηση της παραγωγικότητας αλλά μόνο στην αύξηση της απασχόλησης.
Ενώ μέχρι το 2015 η παραγωγικότητα της εργασίας κινούνταν κατά μέσο όρο πέριξ του 0,5%, έκτοτε έχει πέσει στο 0,1%, δείχνοντας μείωση της αποδοτικότητας.
Στο επίκεντρο της χαμηλής παραγωγικότητας είναι ένας και μόνος τομέας: η βιομηχανία.
«Τη δεκαετία του 2000, η βιομηχανία ήταν η κύρια μηχανή ανάπτυξης της παραγωγικότητας της εργασίας, συνεισφέροντας περίπου 0,6% το χρόνο» λένε οι ερευνητές του ESM.
«Η απασχόληση στη βιομηχανία έχει σταθεροποιηθεί, όμως η αύξηση της παραγωγικότητας μειώνεται σταθερά , ενώ πρόσφατα έχει εξαφανιστεί» τονίζουν και προσθέτουν ότι στους υπόλοιπους τομείς της οικονομίας η αύξηση της παραγωγικότητας είναι σχετικά σταθερή, σε χαμηλά επίπεδα.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m1"); }); Περίπου τα δύο τρίτα της αύξησης της απασχόλησης από το 2015 σχετίζονται με τομείς χαμηλής παραγωγικότητας, όπως η δημόσια διοίκηση, και τομείς που παρουσιάζουν έντονη κυκλικότητα, όπως οι κατασκευές και οι υπηρεσίες (εστίαση, λιανικό εμπόριο, τουρισμός), επισημαίνει η έκθεση.